Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ : Ανακυκλώνω στη πηγή

Κάλεσμα συμμετοχής

Ποιοι/ές είμαστε; Είμαστε μια ομάδα πολιτών από διάφορες γειτονιές της βόρειας και ανατολικής Πάτρας, που ιδρύσαμε  μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) με στόχο την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ και αφορά στο ξεκίνημά της, τις περιοχές του Αρκτικού Διαμερίσματος και του πρώην Δήμου Ρίου, από την Αγίας Σοφίας μέχρι τον Ψαθόπυργο.

Τι είναι ΚΟΙΝΣΕΠ; Η ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ βασίζεται στον Ν.2019, και αφορά αστικό συνεταιρισμό κοινωνικού σκοπού μη κερδοσκοπικό, με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Η ΚΟΙΝΣΕΠ είναι επιχείρηση, η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της. Η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. Η διάθεση των κερδών της ΚΟΙΝΣΕΠ κατανέμεται: 5% για αποθεματικό, έως 35% στους εργαζόμενους και >60% για κοινωνικούς σκοπούς.

Πως συμμετέχουμε;  1.Απλή συμμετοχή-εθελοντές/ιες: Α. συμμετέχουμε πηγαίνοντας οι ίδιοι στον τόπο συλλογής τα ανακυκλώσιμα υλικά σε ξεχωριστές σακούλες-χαρτί-γυαλί-αλουμίνιο-πλαστικό-  (με δυνατότητα χρηματικής αποζημίωσης). Β. αφήνοντας, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα, τις σακούλες με τα ξεχωριστά ανακυκλώσιμα υλικά, έξω από το σπίτι μας και τη συλλογή τους αναλαμβάνει η επιχείρηση. 2.Μέλη της Επιχείρησης: συμμετέχουμε όπως και στη περίπτωση 1, παίρνοντας όμως και μία μετοχή των 50 ευρώ. Έτσι γινόμαστε μέλη της Επιχείρησης, συμμετέχοντας στη Γενική της Συνέλευση, στην εκλογή του Δ.Σ και στις αποφάσεις για την πορεία της  και τη διάθεση των κερδών για κοινωνικούς σκοπούς, στις γειτονιές που θα συμμετέχουν. 3. Μέλη και εθελοντές θα συμμετέχουν ισότιμα στις Συνελεύσεις Γειτονιάς, όπου θα αποφασίζουν και θα εισηγούνται στην ετήσια Συνέλευση των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ, τη διάθεση κερδών της ΚΟΙΝΣΕΠ για κοινωνικούς σκοπούς στη γειτονιά τους.

Η ανακύκλωση σήμερα στη Πάτρα: 1.Σήμερα η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στον ευρύτερο Δήμο Πατρέων  βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά της χώρας. 2.Το 50% και πλέον  του ανακυκλώσιμου υλικού που συλλέγεται σήμερα στους μπλε κάδους είναι άχρηστο και θάβεται στην Ξερόλακκα. 3.Την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ διαχειρίζεται  μια ιδιωτική εταιρεία, που με βάση σύμβαση (2003) δεν οφείλει να αποδίδει στο Δήμο ούτε ένα ευρώ από τα τεράστια κέρδη της.
Αγαπητοί συμπολίτες/ες,
ας πάρουμε το θέμα της ανακύκλωση
ς στα δικά μας χέρια. Η ανακύκλωση στη πηγή αποτελεί το μόνο οικολογικό φάρμακο στη διαχείριση των απορριμμάτων, ακυρώνοντας τον φαύλο κύκλο των ΧΥΤΑ-Εργοστασίων-κερδοσκόπων. Η επιστροφή των κερδών της ΚΟΙΝΣΕΠ (του δικού μας πλούτου) στις γειτονιές για κοινωνικούς σκοπούς με αποφάσεις συνελεύσεων γειτονιάς είναι η κοινωνικά ενεργή λύση, έναντι της κερδοσκοπίας των ιδιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου